موم زنبور عسل 

موم ماده ای است جامد و بی شکل با بویی مطبوع، بدون طعم و به رنگ زرد و خنثی که حاصل ترشحات غدد موم ساز زنبور عسل است که در زیر شکم آن قرار دارند. موم در ابتدا بصورت مایع بوده وپس از مجاورت با هوا سخت شده و به صورت پولک در می­ آید.

موم زنبور عسل، نقطه ذوب نسبتا بالائی (ما بین ۱۴۳ تا ۱۴۵ درجه فارنهایت) دارد و بسیار محکم است و در معرض فساد، توسط تعداد کمی از حلال هاست. آفتاب، موم زنبور عسل را سفید می­کند، موم زنبور عسل به آرامی می­سوزد و بوی طبیعی خیلی معطری دارد.

محققان بیش از ۳۰۰ ترکیب در موم شناسایی کرده اند. اکثریت این ترکیبات از پلی فنول می باشند. پلی فنول آنتی اکسیدانی است که با بیماری ها و آسیب به بدن مبارزه می کند. به طور خاص، موم حاوی پلی فنولی به نام فلاونوئید است. فلاونوئیدها در گیاهان به عنوان نوعی محافظ تولید میشود.

 

موم یک ترکیب خاص به نام پینوکمبرین دارد که  یک فلاونوئید است که به عنوان یک ضد قارچ عمل می کند. این خواص ضد التهابی و ضد میکروبی موم را در بهبود زخم موثر کرده است. یک مطالعه نشان داد موم می تواند به افرادی که سوختگی پس از سانحه داشته اند التیام سریع تری ببخشد و با بالا بردن سرعت رشد سلول های جدید و سالم این کار را انجام می دهد.

 موم زنبور عسل حاصل از Apis mellifera شامل حداقل ۲۸۴ تركيب مختلف مي‌باشد. همه آنها كاملاً تشخيص داده نشده‌اند، ولي بيش از ۱۱۱ تركيب فرار هستند. حداقل ۴۸ تركيب يافت شده اند كه به خوشبو كردن موم كمك مي‌كنند. از نظر كيفي، تركيبات عمده عبارتند از : استرهاي اشباع شده و اشباع نشده، هيدروكربنهاي اشباع شده و اشباع نشده و اسيدهاي فرار و هيدروكسي پلي استرها.

 ویژگی های منحصر به فرد موم

براحتی در امولسیون های آب در روغن و روغن در آب شرکت می‌کند.

یک نرم کننده آلی و مکمل مرطوب کننده‌ها است.

فعالیت حفاظتی از نوع غیرجذبی برای پوست دارد.

عمل پاک‌کننده‌ها را تقویت می‌کند.

عمل حفاظتی مواد ضد آفتاب را افزایش می‌دهد.

خاصیت ارتجاعی و لاستیکی آن بازده محصول را از طریق ایجاد لایه‌های نازک بهبود بخشیده و امکان عملکرد بیشتری را روی سطوح پوست و لب مهیا می‌نماید.

واکنش های آلرژیک را تحریک نمی‌نماید.

با بسیاری از ترکیبات مواد آرایشی سازگار و هماهنگ می‌باشد.

حتی مقادیر کم آن نیز اثرات فوق را نشان می‌دهد.

موارد مصرف موم

موم زنبور عسل در صنایع مختلفی از جمله شمع سازی، ریخته گری، زنبورداری و … کاربرد دارد اما بزرگترین استفاده تجاری موم زنبور عسل، در صنعت مواد آرایشی است. خواص منحصر به فرد موم زنبور غلظت معيني به محلولهاي امولسيونه مي‌دهد به اين ترتيب كه تشكيل امولسيون‌هاي پايدار را تسهيل مي‌نمايد و ظرفيت نگهداري آب پمادها و كرمها را افزايش مي‌دهد. اين خواص و ساير خواص را كه فقط موم زنبور در يك ماده تركيب مي‌كند، موم زنبور را در صنعت لوازم مواد آرايشي بدون جانشين مي‌سازد.

هم چنین بخوانید:  ۱۲+۱ قانون طلایی برای مراقبت از پوست « استفاده از ماسک خانگی »